איך לבחור את הטווין טיפ הראשון שלי?

גלשן לקייט סרפינג

אם  סיימתם קורס ורק לאחרונה התחלתם לגלוש קייט, אז אתם בטח רוצים להתחיל כמה שיותר מהר להמשיך ולתרגל כדי לא לעצור את ההתקדמות וזו כמובן הגישה הנכונה. אבל בתור מתחילים אתם לא תמיד יודעים לחלוטין איך לבחור את הציוד הנכון עבורכם ולבחור ציוד נכון הוא דבר קריטי שיכול לקבוע אם תתקדמו במהירות או שתתעכבו.

אבל גם אם אתם כבר גולשים תקופה ורוצים לעלות ברמה או שיודעים כבר לכוון לסגנון הגלישה שמעניין אותם – גם לכם המדריך יוכל לעזור אחרי שתכירו את המושגים השונים והפרמטרים שעל פיהם צריך לבחון את גלשן הטווין טיפ הבא שלכם.

אלו בקצרה הנקודות העיקריות שצריך לשים לב אליהן במאפיינים של הגלשן:

  • מידות: רוחב חשוב יותר מאורך כשמחפשים גלשן שמתאים למתחילים. אורך 136-140. רוחב 42-43 ס"מ.
  • הפרשים קטנים ברוחב הגלשן בין החלק המרכזי שלו לקצוות.
  • גלשן יחסית שטוח עם רוקר מתון. הסבר על הרוקר בהמשך הכתבה.
  • תחתית גלשן חלקה או צ'אנלים לא עמוקים כדי לייצר מקסימום מגע של פני שטח הגלשן עם המים. הסבר על הצ'אנלים גם בהמשך.

ואם אתם רוצים להעמיק במידע ובהסברים, מוזמנים לקרוא גם המשך הכתבה המלאה:

מידות הגלשן

לפעמים זה מפתה לקנות דווקא גלשן במידות קטנות כי אנחנו חושבים שהוא יהיה יותר קומפקטי, קל וכיפי. אבל אם תשימו לב תגלו שהרבה מגלשני הטווין טיפ בעבר היו במידות קטנות יותר ממה שמציעים היום וגם אותם הדגמים מוצעים היום בדרך כלל באורך ובעיקר ברוחב גדולים יותר מהמידות הסטנדרטיות של אותם הדגמים בעבר וכמובן שיש לזה סיבה. גלשן עם שטח פנים גדול יותר הוא בדרך כלל (לא באופן גורף) כזה ששטח הפנים שלו נוגע יותר במים מה שמביא ליכולת ציפה טובה, יכולות חידוד טובות יותר, יציבות ונוחות שמתבטאת בשיכוך זעזועים טוב יותר, גם כשמדובר על קפיצות או בגלישה בים צ'ופי.

אחד הדברים הקריטיים עבור גולשים מתחילים כשמדובר בגלשן טווין טיפ הוא הצורך בכך שיהיה בעל כושר ציפה ויכולות חידוד טובות. יש לא מעט מתחילים שתקופה ארוכה מדי לא מצליחים לחדד כמו שצריך והדבר גורם להם לתסכול. כמובן שזה תלוי בשפת גוף, עבודה נכונה עם הקייט, תנאי הים אבל לצורה של הגלשן יש תרומה משמעותית ליכולת ההתקדמות של הגולש ולחדד כמו שצריך. וכלל חשוב שהוא רלוונטי לעניין – רוחב הגלשן חשוב יותר מאורך הגלשן במקרה הזה. אורך גלשן ממוצע יכול לנוע בין 134-138 ס"מ. כמתחילים יהיה עדיף ללכת לכיוון ה138, אבל לא מדובר בהפרשים שיהיו קריטיים עבור גלשן להתחלה. בעניין הרוחב, בדרך כלל רוחב טווין טיפ באזור המרכזי שלו והרחב ביותר יהיה בטווח של 39-43 וכאן עבור מתחילים או אם אתם בעלי משקל גוף גבוה או מחפשים גלשן שיעבוד טוב יותר גם ברוח חלשה – לכו על גלשנים ברוחב של  42-43 ס"מ.

דבר נוסף שצריך לשים לב אליו הוא הפרש הרוחב בין האזור האמצעי של הגלשן לבין הרוחב שלו בקצוות – ה-Outline . כלומר עד כמה החלק של מרכז הגלשן רחב יותר מהקצוות. עבור מתחילים חשוב שההפרשים לא יהיו משמעותיים כך שגם בקצוות יישמר מספיק רוחב שיתרום ליכולת החידוד, היציבות והציפה של הגלשן.

גלשן קייט סרף

שייפ (עיצוב צורת הגלשן)

כשמדברים על שייפ של גלשן טווין טיפ בדרך כלל מתכוונים לרוקר שלו והמתאר של הצד התחתון של הגלשן/הגחון שלו.

רוקר (Rocker)

הקימור או המבנה הקשתי שלאורך הגלשן. יש גלשנים שיהיו בעלי רוקר עמוק ובולט וכאלה עם רוקר מתון יותר, אבל כמעט לכל גלשן טווין טיפ יהיה רוקר במידה מסויימת, מלבד אולי חלק מהגלשנים שמכונים "דלת" – גלשן טווין טיפ בעל מידות גדולות במיוחד שמיועד לרוחות חלשות וגולשים כבדים.

כאשר אתם מחפשים גלשן טווין טיפ להתחלה, תעדיפו את אלה עם הרוקר המתון יותר. אם יהיה קשה לכם להבחין ולהבין אם הגלשן מתאים לכם מבחינת עומק הרוקר שלו ופרמטרים נוספים, יהיה הכי פשוט לבקש מהחנות שאתם רוכשים ממנה טווין טיפ שמיועד למתחילים. לכל חברה יש דגם אחד לפחות של גלשן העונה להגדרה הזו והוא ממילא יהיה בעל מאפיינים שמתאימים למתחילים. אבל לא תמיד תקנו גלשן חדש מחנות ותחפשו אולי יד שנייה ולכן במקרה כזה כן חשוב שתתייחסו למאפיינים האלו.

אז למה בעצם גלשן עם רוקר נמוך יתאים לכם יותר כמתחילים? שטח הפנים של הגלשן שנוגע במים יהיה גדול יותר – יותר כושר ציפה, יכולת קלה יותר לפתח מהירות ויכולת חידוד הרבה יותר טובה.

גלשנים עם רוקרים עמוקים יותר יתאימו לגולשים מתקדמים יותר, שיודעים לחדד טוב ומחפשים גלשן עם יכולת פופ טובה יותר לקפיצות ותרגילים. רוקר רדיקלי ועמוק מאוד אפשר למצוא אצל גולשי פירסטייל או וויקסטייל, בעיקר כאלה שגולשים עם בוטס (מגפיים שמחוברים לגלשן במקום רפידות).

גלשן קייטסרפינג

צ'אנלים (Channels)

עיצוב תחתית הגלשן גם הוא שונה בין הדגמים השונים של גלשני הטווין טיפ בהתאם לייעוד שלהם מבחינת סגנון ותנאי הגלישה. הצ'אנלים הם בעצם תעלות או חריצים שנמצאים לאורך הגלשן. המטרה שלהם היא לסייע באחיזה של הגלשן במים והם יימצאו בעיקר בגלשנים המיועדים לקפיצות כדי לאפשר נחיתות יציבות ומדוייקות יותר, יציבות ונעיצה טובים יותר של הגלשן במהירויות וברוח חזקה מאוד. בדרך כלל אפשר לזהות שבגלשנים עם רוקר עמוק יותר יהיו גם צ'אנלים בולטים יותר כדי לחפות על אובדן שטח הפנים של הגלשן על המים וכך אפשר גם להקטין את החרבות בגלשנים כדי לשפר את יכולות הביצועים בתרגילי פריסטייל.

אז אם הבנו כבר ששטח פנים של גלשן רחב יותר וכזה שיותר "נפגש" עם פני המים שתחתיו מתאים יותר למתחילים, אפשר להסיק שגלשן שיתאים למתחילים יהיה בעל גחון "חלק" ללא צ'אנלים או כאלה שהם מתונים ולא מאוד בולטים.

צ'אנלים בגלשן

גלשן חדש או משומש?

כמו תמיד, שאלה של תקציב. אין מגבלה? תמיד כיף לפתוח מוצר מהניילונים. אבל מכל סט הציוד שמחזיק גולש קייט, בעיניי גלשן טווין טיפ הוא זה שהכי פחות קריטי לקנות חדש בעיקר להתחלה כי סביר שכשתרגישו שהגלשן שמאוד עזר לכם להתחלה ואתם נמצאים כרגע בשלב מתקדם יותר תרצו להחליף אותו וזה לפעמים יכול לקחת יחסית מהר אם יש לכם תפיסה טובה או שתרגלתם הרבה בתנאים טובים. ועדיין עדיף להתחיל עם גלשן שמתאים למתחילים גם אם אתם יודעים שבהמשך תצטרכו להחליף אותו מאשר לדלג על השלב הזה ולקנות מייד גלשן שמתאים לשלב הבא אבל עלול לעכב את ההתקדמות שלכם. אבל חשוב גם לציין שהיום הרבה גלשני טווין טיפ שמתאימים להתחלה בהחלט יכולים להתאים גם לשלבים מתקדמים יותר ואפשר להשיג איתם ביצועים טובים ולהתקדם. עוד סיבה שעדיף להתחיל עם גלשן יד שנייה היא כי למתחילים יש יותר נטייה לאבד את הגלשן. אז אם אתם אוהבים אותו ולא רוצים להפרד ממנו, תשקיעו באימונים על גרירות וחידוד לגלשן עם הגוף בתוך המים, זה יוריד את הסיכוי שתאבדו אותו.

כשמדובר על קייט פחות כדאי להתגמש על המצב שלו כיד שנייה ובשנתון. כשמדובר על בר – פה באמת אין התגמשות. אני מבחינתי כל שנה מחליף את הבר ובעיני לא מדובר בפינוק כמו במקרה של קייט או גלשן שבאמת אפשר למשוך איתם זמן – אלא בעיניין בטיחותי ועל בטיחות לא מתפשרים.

מה גם שהשחיקה של גלשן וההשפעה על הביצועים שלו לא מורגשת כשמדובר על גלשן יד שנייה לעומת קייט או בר. מה שכן צריך לשים לב זה על מצב הרפידות, הברגים שעם הזמן ההברגה שלהם נוטה להשחק ולהפתח במהלך הגלישה, אבל אפשר כמובן לרכוש רפידות מתאימות בנפרד אם אלו שחוקות מדי או לא נוחות לכם.

מה זה גלשן דלת והאם הוא מתאים למתחילים?

גלשן רחב, עם שטח פנים גדול שנוגע במים ורוקר מתון – כבר הבנו שאלו מאפיינים שמתאימים לטווין טיפ לתחילת הדרך. אותם מאפיינים תמצאו בגלשן שמכונה "דלת" ויכול להיות שכמתחילים זה ישמע לכם גלשן שיציעו לכם או שישמע לכם כמשהו שמתאים לכם. אבל בעצם מדובר בגלשן שמתאים יותר למי שרוצה לגלוש ברוחות מאוד חלשות (וגם אז צריך להיעזר בטכניקה נכונה בעבודה עם הקייט שרוכשים עם ניסיון) או לגולשים עם משקל של מעל 85 קילו וגם זה יהיה מתאים רק עד עוצמת רוח מסויימת. גלשן דלת הוא בעל מידות מאוד גדולות, אורך של 150-170 ס"מ ורוחב של 44-50 ס"מ – יכול להיות קצת מגושם וכאמור מתאים יותר לנישה של רוחות חלשות מאוד ופחות כגלשן להתחלה.

אז כמו שהבנתם יש כמה מאפיינים חשובים שצריך לבחון אותם כשאתם מחפשים גלשן טווין טיפ לקייט מלבד מחיר ותקציב כי הם חשובים ואפילו קריטיים מבחינת היכולת שלכם להתקדם. קורה שגולשים מתחילים מתוסכלים בגלל שהם מרגישים שהם לא מצליחים להתקדם ויש להם תחושה שזה קשור לגלשן שבחרו. לא תמיד זו תהיה הסיבה או הסיבה היחידה לכך וצריך לבדוק גם סיבות אחרות, אבל במקרים רבים כשזה קורה ולאחר החלפה של הגלשן אפשר לראות שיש שיפור בקצב ההתקדמות בגלישה.

עוד כתבות באותו נושא:

עשו לנו לייק בעמוד ועקבו אחרי תחזיות, דיווחים,עדכונים ותוכן איכותי גם בפייסבוק

סגירת תפריט