המדריך לקייטסרפר המתחיל

אז כבר עשיתם את הצעד העיקרי והחשוב ביותר והלכתם לעשות קורס באחד החופים בארץ או בחו"ל. בארץ זה קורה בעיקר בעונות הצפוניות, באביב ובסתיו שבהן מתקיימים רוב הקורסים במועדוני הקייט בחופים של הים התיכון. מסיימים קורס של 3-4 מפגשים ומכאן אתם צריכים להמשיך לבד ואז עולות השאלות:

קייט סרפינג

איך אני יודע מתי אפשר לבוא לחוף לתרגל?

מה בדיוק אני צריך לתרגל ואיך?

לא מסוכן עכשיו להגיע לחוף ופשוט להרים בעצמי קייט ולנסות לגלוש לבד?

איזה ציוד אני בדיוק צריך ואיפה כדאי לי לקנות אותו?

אלו שאלות מאוד נפוצות שעולות הרבה מצד מתחילים שסיימו את הקורס. במדריך הזה נענה על כולן.

אז סיימתי את הקורס. איך ממשיכים מכאן?

הדבר החשוב ביותר שאתם צריכים לקחת בחשבון כשאתם יוצאים לדרך אל היעד שלכם להיות גולשים טובים הוא לחשוב בטיחותי! תבחרו טוב את החוף שאליו אתם הולכים. חשוב שזה יהיה חוף חולי ופתוח, בלי הרבה סלעים ולתרגל רחוק מאנשים, סככות, עמודים וכו'. חופים כמו המבצר בעתלית, חוף בית ינאי, חוף פולג, חוף תאיו בבת ים הם דוגמא לחופים כאלו. סיבה נוספת לכך שחופים כאלו יתאימו לכם יותר כמתחילים היא שמדובר בחופים שבהם יש פעילות ערה של גולשי קייט ובימים של רוח תמיד יהיו אתכם עוד גולשים. כמתחילים לא הולכים לגלוש לבד או בחוף שאין בו גולשים אחרים יחד אתכם. יתרון נוסף בחופים פתוחים וארוכים הוא בכך שיש לכם טווח מרחק גדול יותר לרדת ברוח כשאתם מתאמנים על עלייה ועמידה על הגלשן ותוך כדי יורדים ברוח ואפשר לעשות מרחק רב יחסית באופן רציף. כך גם תוכלו להתאמן כבר בשלבים מוקדמים על החידוד, מושג שבטח שמעתם אותו במהלך הקורס והכוונה שלו היא גלישה לצדדים שעוזרת לכם לצאת ולחזור בגלישה מאותה נקודה ולא בקו ישר במורד הרוח (צפו בסוף הכתבה בסרטון שמסביר איך עושים את זה נכון). 

מומלץ גם לקרוא את המדריך באתר על קייט סרפינג ובטיחות לעוד המון טיפים ומידע בנושא בטיחות בגלישת קייט.

ציוד קייטסרף

מה התנאים הטובים ביותר לתרגל כמתחיל?

בגדול בים התיכון עונת הצפוניות היא הטובה ביותר גם לעבור קורס וגם לאימון ותרגול כמתחילים. מדובר ברוח side shore (רוח שנושבת לאורך ולצד קו החוף ולא לכיוון החוף או לכיוון פנים הים), יציבה יחסית לעומת הרוחות של החורף, הים ברוב המקרים יהיה נמוך ונוח למתחילים ובחופים יהיו עוד גולשים יחד אתכם, גם בגלל שהרוח מתחילה בשעות הצהריים וממשיכה עד הערב ואנשים יכולים להספיק ולהגיע לגלוש אחרי העבודה.

עוצמת הרוח הטובה ביותר לתרגול כמתחילים היא 12-18 קשרים. אמנם ב-12 קשרים כמתחילים כנראה שלא תצליחו לעלות על גלשן, אבל תוכלו לתרגל שליטה על הקייט בחוף ברוח שתהיה נוחה ותאפשר להתאמן באופן בטיחותי. העבודה עם קייט על החוף כמתחילים היא מאוד חשובה ומומלצת. אם תנאי הרוח לא מספיקים לגלישה, תנצלו את הזמן "לשחק" עם הקייט באוויר. ככל שתהיו יותר זמן עם הקייט תפתחו שליטה טובה יותר שתעזור לכם מאוד בזמן הגלישה. אל תשכחו שאתם חדשים בתחום והגלישה דורשת שליטה גם על הקייט וגם התייחסות לעמידה על הגלשן ועבודה נכונה עם הגלשן. לעשות את כל זה ביחד כשאתם עדיין לא שולטים כמו שצריך בכל אחד מאלו יהיה לכם קשה מאוד.  לכן כמתחילים יהיה כדאי לכם להגיע לחוף גם כשהרוח לא מספיק חזקה ובעוצמה שבה גולשים מתקדמים רק מתחילים לחשוב להרים את הקייט.

רוח בעוצמה חזקה יותר של 19 קשרים ומעלה יכולה להיות כבר מסוכנת עבור מי שאין לו שליטה ומיומנות. לכן אם אתם מרגישים שהרוח חזקה מדי עבורכם, פשוט תורידו את הקייט. כמובן שצריך להתחשב גם בציוד ובמשקל שלכם. על הציוד נדבר בהמשך הכתבה.

גם בחורף אפשר למצוא ימים שיכולים להתאים למתחילים. בדרך כלל אלו אמורים להיות ימים בהירים יחסית ולא מאוד מעוננים. לעננים יש פוטנציאל להשבית שמחות (או להשבית גולש). הם יכולים להפיל לגמרי את הרוח כשאתם בתוך הים או להביא משבי רוח פתאומיים וחזקים מאוד. לכן בחורף תעדיפו את הימים הבהירים יותר, אלו שבתחזיות אין צפי לסערות, להתייעץ עם גולשנים נוספים בחוף אם התנאים מתאימים לכם ולהיות באופן כללי יותר זהירים.

בקיץ הרוחות בים התיכון הן מערביות וחלשות. אלו ימים טובים לתרגל שליטה על החוף כשהרוח בעוצמה של 11-13 קשרים בדרך כלל. בחופים בקריות יש בקיץ ימים שבהם הרוח תהיה מספיק טובה גם לגלוש, בסביבות 14-16 קשרים. לכן אם אתם מתחילים יהיה שווה להצפין לקריות בתקופת הקיץ ולא להתייבש בלי לגלוש או לתרגל עד לעונה הבאה ולהפסיד זמן ניסיון שהוא קריטי להתקדמות שלכם.

כמובן שיש גם את אילת שבה לא חסרים ימי רוח ועבור מתחילים היא מספקת אופציה מעולה להתקדמות מהירה אחרי הקורס. ההמלצה שלי להרבה מתחילים שעשו קורס קייט סרפינג בים התיכון היא לרדת לאילת לאחר הקורס ליומיים-שלושה שבהם יש רוח מתאימה למתחילים ולקחת חילוצים. בתנאים של אילת ההתקדמות שלכם תהיה משמעותית מהירה יותר.

תוכלו לקרוא עוד על הכתבה שלנו: כל מה שרציתם לדעת על קייט סרפינג באילת

איך אני יודע מתי יש רוח ואיך בודקים תחזית?

תחזיות הן רק תחזיות ולא מצב ודאי. אחד הדברים שהכי חשוב לקחת בחשבון מהרגע שנכנסתם לספורט הזה הוא שאתם צריכים לצפות לאכזבות ולהבין שזה חלק מהמשחק. ימים עם תחזית טובה יכולים להגמר בהתייבשות על החוף בציפייה לרוח אחרי שפיניתם לכם את היום. אבל היי, הם יכולים גם להיות היום גלישה הכי טוב שהיה לכם. לעולם לא תוכלו לדעת. לי היו לא מעט ימים שבהם החלטתי לרדת לחוף למרות שהתחזית הייתה גבולית ובסופו של דבר יצאו מהם ימי גלישה מעולים שאותם אני הכי זוכר.  

אבל לעניינו… לחזות רוח זה עניין של מיומנות וגם המיומנים לפעמים נופלים בזה. לכן הדבר הכי טוב כמתחילים יהיה לקבל מידע מגולשים אחרים. תעקבו אחרי הקבוצות בפייסבוק, תצטרפו לקבוצות בווטסאפ של גולשים בחוף באזור שלכם. לכל חוף יש קבוצה כזו ואפילו כמה קבוצות. פשוט תתחברו לגולשים בחוף ותבקשו להצטרף.

יש כמה אתרים לבדיקת תחזית, הפופולריים ביותר הם windguru ואתר windy.com. הם יכולים לתת לכם מושג כללי לגבי הימים הקרובים, אבל לפעמים צריך לקחת בערבון מוגבל את התחזית. Widguru הוא האתר הכי פופולרי וכנראה שבו הכי הרבה גולשים בארץ משתמשים, למרות שעבור הים התיכון אתר windy מספק תמונה טובה יותר ואמינה יותר. רק צריך לעדכן את ההגדרות ל"משבי רוח" ועל מודל gfs22km, להניח את הסמן במיקום הרצוי ולהעביר את הציר לזמן הרלוונטי.

תחזית רוח
תחזית לרוח צפונית בעוצמה של 17-19 קשרים באתר windy

כתבה נפרדת ומפורטת על אתרים ומודלים לחיזוי רוח ואיך להשתמש בהם תעלה בקרוב.

מה לגבי ציוד?

ברור שצריך לקנות ציוד כמה שיותר מהר לאחר הקורס. אמנם יש לנו ארץ זבת חלב ודבש, אבל כשמדובר ברוח אנחנו לא ברזיל. לכן כדאי להתחיל ולהתאמן מייד לאחר הקורס ולא לאבד ימים קריטיים שבהם יכולה להיות רוח.

הבעיה היא שהרבה מתחילים מוצאים את עצמם מבולבלים לגבי עניין הציוד. איפה לקנות ציוד קייט סרפינג, אצל מי ותמיד יש את החשש הישראלי שאולי מישהו ידפוק אותי בציוד שלא מתאים או במחיר.

האפשרות הטובה והנוחה ביותר היא פשוט להתייעץ עם המדריך שאצלו אתם עושים את הקורס. זהו האדם הנגיש ביותר כרגע אליכם מבחינת מידע שאתם יכולים לקבל. מעבר לכך שכשמדובר במדריכים ומועדונים מקצועיים מדובר באנשים מיומנים שידעו להתאים לכם את הציוד הנכון עבורכם.

אבל אם אתם רוצים לעשות זאת לבד או לבחון עוד אופציות, אז יש כמה דברים קריטיים שצריך לקחת בחשבון, בעיקר כשלא מדובר על ציוד לגולש גלים שמסתכם בגלשן, ליש וחליפה. כגולשי קייט יש לנו לא מעט ציוד שאנחנו צריכים להשתמש בו וברור שיכולים להגיע לסכום גבוה עם סך כל הציוד ואולי כמתחילים לא תרצו להשקיע כל כך הרבה אם בסוף תגלו שהציוד פחות מתאים לשלב הבא שלכם או שאתם מפחדים שתגרמו נזק לציוד חדש.

ונכון, אני גם חושב שכמתחילים עדיף לא לקנות את כל הציוד מהניילונים. אם לא חסר לכם כסף ואתם אוהבים להתחדש בצעצועים, אז סבבה. אבל רוב האנשים יעדיפו להיות מחושבים יותר, בעיקר כשיש הרבה צעירים, סטודנטים וחיילים משוחררים שנכנסים לתחום.

אז מצד אחד אין באמת צורך לקנות הכל חדש חדש, אבל מצד שני ציוד ישן מדי עלול להיות בלוי ומסוכן.

אפשר למצוא ציוד טוב ובמחירים נוחים גם משנתונים חדשים יחסית כמו 2015-2017. אם ציוד קומפלט חדש שכולל קייט, בר, טרפז, גלשן וקסדה יעלה בסביבות 9000-11000 ₪, אז סט ציוד משומש מהשנים 2015-2017 תוכלו להשיג בטווח מחירים של 4000-5000 ₪.

אתם יכולים למצוא ציוד בקבוצה בפייסבוק קייט סרף – ציוד קנייה ומכירה דרך אנשים פרטיים או דרך סוכנים ומועדונים שגם מוכרים ציוד משומש ומאפשרים לקנות ציוד כזה גם באמצעות אשראי ותשלומים ולהרכיב חבילה שלמה במקום.

דבר שחשוב לשים אליו לב אם אתם קונים ציוד משומש הוא כמובן המצב שלו מבחינת שחיקה. אם החוטים של הבר עדיין במצב טוב ולגבי תיקונים בקייט. בגדול, תיקונים בקייט הם לא דבר נורא אם הם לא קריטיים כמו תיקון לא גדול בבד של החופה שנעשה באופן מקצועי. ברוב המקרים הקייט יעבוד תקין ותוכלו להרוויח קייט במחיר זול יותר בגלל התיקון. יש מיקומים שתיקונים יכולים להיות יותר בעייתיים כמו בבידונים. מדובר באזור שבו הבד שעליו התפירה של התיקון נמתח ונרפה הרבה בגלל הניפוח. בכל תיקון יש סיכון מסויים שהוא יפתח שוב (אבל קיים סיכוי שגם קייט ללא תיקונים יקרע, לכן כמו שאמרתי לא צריך לפסול קייט עם תיקונים), אבל כשמדובר בתיקון שנפתח בבד באמצע גלישה, אפשר ברוב המקרים לחזור לחוף ולהוריד את הקייט. כשזה קורה עם תיקון שנפתח בבידון, זה יכול להגמר אחרת ויותר בעייתי.

אבל כמתחילים יכול להיות שלא תמיד תדעו לזהות שחיקה של חוטים בבר או של קייט, לכן עדיף ללכת עם חבר שהוא גולש כדי לבדוק את הציוד לפני רכישה או לקנות ממועדון או חנות שיש עליהם המלצות טובות ושאפשר לסמוך עליהם.

קייט סרף

איזה ציוד אני צריך כמתחיל

קיימים הרבה סוגים של קייטים. כמתחילים קייטים שמוגדרים כ-all around kite הם המתאימים לכם ביותר. לכל החברות יש דגם אחד לפחות שמוגדר ככזה. התכונות של קייטים מסוג זה הן יציבות באויר, לחץ בר מתון, טווח רוחות רחב ויכולת הנפה קלה מהמים ותכונות אלו הופכות אותם למתאימים למתחילים. הם גם יוכלו ללוות אתכם בהמשך כשתתקדמו משום שהרבה מהקייטים היום הם די ורסיטיליים ומתאימים לתנאים וסגנונות שונים. יש גם את הכתבה באתר שעוסקת בגוגל וסוגי קייטים שונים והתאמתם לסגנון ותנאי גלישה בקישור הזה.

הגדלים הנפוצים ביותר בארץ עבור מתחילים שגולשים בים התיכון הם 9-11, אבל כמובן שצריך להתחשב במשקל הגולש.

עבור חבר'ה שגולשים בעיקר בים התיכון, זהו גודל הקייט הרצוי על פי משקל:

55-65 ק"ג 8-10

65-75 10-11

75-85 10-12

85 ומעלה 12-13

אבל כששואלים אותי לגבי גודל קייט, אני תמיד אומר שלדעתי כל גולש חייב שיהיו לו 2 קייטים. למרות שלקייטים היום, בעיקר בקטגוריית פרירייד/אולאראונד, יש טווח רוחות טוב, עדיין קייט אחד יצמצם את טווח הרוחות שתוכלו לגלוש בו בצורה מהנה ובטוחה. בעיקר אם תגלשו בספוטים נוספים שבהם הרוח בדרך כלל חזקה יותר מהים התיכון כמו אילת, כנרת או חו"ל.

לגבי גלשן, יש כאלו שיגידו שעבור מתחילים זה הדבר שהכי חשוב לשים אליו לב כשבוחרים ציוד אפילו יותר מהקייט עצמו מכיוון שאתם רק לומדים לעלות על הגלשן ואמורים גם ללמוד לחדד בשלבים הבאים שלכם. לכן גלשן לא מתאים יכול לעכב את ההתקדמות שלכם.

גלשן עם יכולת ציפה זה מה שאתם צריכים. הוא צריך להיות בעיקר רחב ובעל מבנה שטוח יחסית כדי לתפוס שטח פנים גדול יותר עם המים. המידות הרצויות עבור גלשן למתחילים הן באורך של 136-142 ס"מ וברוחב של 40-42 ס"מ. יש גלשנים עם מידות גדולות יותר שנקראים גלשני "דלת" ואולי יציעו לכם אותם בתור מתחילים. הדעה שלי היא שהם יכולים להיות גדולים ומסורבלים מדי עבורכם ופחות ישרתו אתכם בהמשך כשתתקדמו ומתאימים יותר לשימוש ברוחות חלשות מאשר למתחילים.

אז בסופו של דבר צריך לזכור שאם החלטתם להכנס לספורט הזה יש בו עניין של הקרבה. הקרבה של זמן, של עצבים לפעמים בהמתנה לתנאים, של כסף. אבל בסופו של דבר אלו דברים שקיימים ברוב התחביבים וענפי הספורט שאנשים בוחרים להכנס אליהם ולעומת מה שהספורט הזה מספק לאנשים, אין ספק שמדובר במחיר זניח לעומת התמורה. עכשיו אתם רק צריכים להתמיד וליישם את הטיפים במדריך הזה כדי להתקדם ואולי גם להיות מהגולשים הבולטים בארץ בהמשך הדרך. בהצלחה!

בסרטון הזה תוכלו לראות ולהבין מה אתם צריכים לעשות כדי להתאמן על חידוד ולהצליח:

עוד כתבות מהאתר באותו נושא:

ציוד קייט סרף

לפעמים נדמה לנו גולשי הקייט שאנחנו נראים ומתנהגים כמו סבלים. סוחבים כמויות של ציוד לים ואז רואים גולש גלים שעובר עם גלשן בלבד ביד ומבינים

לכתבה המלאה »

יש לנו עכשיו גם עמוד פייסבוק חדש!

עשו לנו לייק בעמוד ועקבו אחרי תחזיות, דיווחים,עדכונים ותוכן איכותי גם בפייסבוק

סגירת תפריט