קורס קייטסרפינג
קייטסרפינג הוא ספורט אקסטרימי הנעשה בתנאים שלעתים עשויים להיות קיצוניים ועל גולש הקייט לתפעל ציוד הדורש מיומנות. לכן כל מי שנמצא כבר בתחום יאמר לכם שבשום מצב לא נכנסים לספורט הזה ללא קורס שמועבר על ידי מדריך קייט מיומן או או בבתי ספר ומעודונים לקייטסרפינג וכאלה יש לא מעט, תוכלו למעשה למצוא אותם כמעט בכל ספוט מוכר לגלישת קייט בארץ.
דבר שחשוב מאוד להבין והרבה מדריכים שמעבירים קורס קייטסרפינג גם דואגים לציין בפני התלמידים – לא מסיימים קורס קייטסרפינג כשהתלמיד ממש גולש (למעט מקרים חריגים שזה אכן קורה).
אז למה צריך את הקורס?
קורס הקייט סרפינג נותן לתלמיד היכרות ראשונית עם כלל הציוד הנדרש. להבין מהו בעצם אותו ציוד שהגולש צריך להשתמש בו במהלך הגלישה ומה הוא כולל וכמובן איך מחברים את הציוד ומכינים אותו לקראת סשן גלישה.
בנוסף בקורס התלמיד מקבל מידע אודות התנהלות זהירה ובטיחותית במצבים כמו הנפה והורדה של הקייט בצורה נכונה ובטוחה, החזקה ותפעול נכונים ובטוחים של הקייט כשהוא באוויר, כניסה למים ועלייה ראשונית על הגלשן ועוד דברים שמאוד חשוב לדעת מבחינה בטיחותית.
איך בנוי קורס קייט סרפינג
ישנה אחידות פחות או יותר במבנה הקורס, כמות השיעורים והתוכן המועבר בו. למעט באילת ובכנרת ששם אופן השיעורים מעט שונה עקב התנאים בספוט ובהמשך נסביר מה זה אומר.
הקורס בנוי לרוב ממספר שיעורים בודדים בני שעתיים כל אחד. יש בתי ספר שמתכונת הקורס בהם היא שלושה שיעורים ואחרים מעבירים ארבעה שיעורים. ישנם מדריכים ומועדונים לקורס קייטספינג שמתמחרים פר שיעור וישנם שיתנו לכם הצעת מחיר כוללת לקורס כולו. בסופו של דבר מבחינת המחיר, מדובר בטווח מחירים די דומה במרבית בתי הספר, כשקורס קייט סרפינג הכולל שלושה מפגשים יעלה בסביבות 1950-2200 ₪ וקורס של 4 מפגשים בני שעתיים כל אחד יהיה בטווח מחירים של 2200-2400 ₪.
מבנה הקורס ופירוט התוכן בשיעורים במהלך קורס קייט סרפינג:
- שיעור ראשון – השיעור הראשון ברובו יהיה תיאורטי. כלומר הסברים והיכרות ראשונית עם מושגים חשובים שיקבל החניך על ידי המדריך שלו. שזה אומר כפי שציינו כבר היכרות ראשונית עם הציוד, הכנת הציוד ליום גלישה, הסבר על רוח וחלון רוח וכיצד הגולש נעזר בו על מנת לגלוש ועוד. בדרך כלל בשיעור הראשון התלמיד גם יתנסה בתפעול של עפיפון קטן הנקרא טריינר. זהו עפיפון בגודל של 1-3 מטרים בדרך כלל והסיבה שעושים בו שימוש היא משום שהעפיפון הרגיל המשמש לגלישה הוא גדול יותר, עם הרבה יותר כוח ועלול להיות מסוכן מאוד למי שמתנסה בו לראשונה.
- שיעור שני – שיעור זה, כמו השיעור הראשון, נעשה גם הוא על החוף והתלמיד עדיין לא נכנס למים. בשיעור זה המדריך המעביר את קורס הקייטסרפינג על החוף כאשר בתחילתו המדריך ירענן מספר דברים שנלמדו בשיעור הקודם. בשיעור זה התלמיד יתנסה בשימוש בעפיפון כמו זה שגולשים בו ולא בטריינר מהשיעור הקודם. בשיעור זה התלמיד לומד ומתרגל הנפה והורדה באופן נכון ובטיחותי, כזו שנעשית בעזרה של אדם נוסף בחוף המסייע לו (הנפה והורדה של קייט הם דברים שלא עושים לבד בשום אופן). בהמשך התלמיד "ישחק" עם העפיפון באויר על מנת לתרגל ולהתרגל לתחושה ולשימוש נכון בבר על מנת לתפעל את הקייט בצורה נכונה ובטוחה על ידי "שמיניות" – שזה אומר תנועה של העפיפון מצד לצד בטווח של חלון הרוח.
- שיעור שלישי – שיעורים שלישי ורביעי הם השיעורים שהתלמיד כבר נכנס למים ביחד עם המדריך שלו. בתחילת השיעור, שוב כמו בשיעור הקודם, המדריך מעביר לתלמיד רענון לגבי מה שנעשה בשיעור שלפניו. במידה והשליטה של התלמיד בעפיפון מספקת, התלמיד יכנס למים כאשר הוא מחובר לעפיפון ויבצע "גרירות" – שזה אומר שימוש בקייט על מנת להתקדם ו"להגרר" עם הגוף ללא הגלשן באמצעות ביצוע "שמיניות" עם הקייט – כפי שנלמד בשיעור הקודם. בהמשך השיעור התלמיד יבצע זאת שוב כאשר מתווסף גם הגלשן.
בנוסף יש גם קורסים מורחבים שכוללים שיעור רביעי וגם קורסים שכוללים חמישה שיעורים עבור מי שמעוניין ללמוד ולתרגל כמה שיותר לפני שהוא יוצא לדרך עצמאית עם הקייט ולהרגיש שהוא יוצא מהקורס כמה שיותר מוכן ומתורגל לגלישת קייט.
כבר אמרנו שהקורס לא אמור להוציא את התלמיד גולש ברמה טובה, דבר שמצריך כמו עוד תרגול, למידה ודרך, אלא לספק לו התחלה נכונה ובטוחה.
דבר שחשוב מאוד לציין הוא שכל מה שנכתב כאן לא בהכרח צפוי להתקיים בדיוק באותו אופן בכל קורס קייטרפינג מבחינת מבנה השיעורים והתכנים המועברים בכל שיעור. הדבר תלוי בשיטת ההדרכה של המועדון, ברמת ההתקדמות וההבנה של התלמיד במהלך הקורס ועוד. למשל באילת ההדרכה אינה נעשית על החוף בגלל התנאים הייחודיים של החוף עצמו וההדרכה בעיקרה נעשית כבר בהתחלה בתוך המים ובליווי של סירה.
מתי עושים קורס קייטסרפינג?
כדי לקיים שיעור קייטסרפינג נדרשים תנאים מתאימים. כלומר רוח שתהיה מספיק חזקה בשביל להרים עפיפון לאויר ובהמשך השיעורים לנסות לעלות על הגלשן בתוך המים, אבל לא חזקה מדי עד כדי כך שתסכן תלמיד שאינו מיומן ואין לו מספיק שליטה על העפיפון. כלומר רוח בטווח של 11-18 קשרים כאשר במרבית בתי הספר יספקו לתלמיד עפיפון בגודל שיתאים לתנאים באותו הזמן ובהתאם לעוצמת הרוח. לכן על התלמיד להיות סבלני. לא מדובר באימון ריצה או אופניים שאפשר פשוט לצאת מהבית ולהתחיל. גם במהלך הקורס ייתכן שיהיו רצף של ימים שלא יאפשרו תנאים לקיומו של השיעור, אבל כשמגיעים התנאים המתאימים, מהר מאוד תגלו שמדובר בחוויה מטורפת ומלאת אדרנלין.
בים התיכון השיעורים מתקיימים בעיקר בעונות של הרוחות הצפוניות, שזה אומר באביב ובסתיו. בתקופות האלו מנשבות רוחות צפוניות שבמרבית הימים מאפשרות תנאים לקיום של שיעורים ומזג האויר נוח ויחסית יציב.
אילת היא עיר שבורכה בהמון רוח בזכות זה שהיא יושבת לחופו של הים האדום. לכן כמעט לאורך כל השנה מתקיימים התנאים לקורס קייטסרפינג ולגלישה.
ישנם מדריכים ומועדונים שמעבירים קורס קייטסרפינג גם בכנרת. עונת הכנרת היא בחודשי הקיץ, כאשר בים התיכון ברוב החופים הרוחות חלשות יחסית ומתאימות בעיקר לגלישה עם גלשני הידרופויל.
אצל מי כדאי ואיפה כדאי לעשות קורס קייט סרפינג?
עניין המחירים כמו שהבנתם הוא סה"כ דומה בין כל המועדונים השונים ולכן השיקולים העיקריים צריכים להתמקד יותר בהיבט המקצועי. ההמלצה הטובה ביותר היא ללמוד בחוף שקרוב למקום מגוריכם. ייתכן והקורס יצריך גמישות מסויימת מבחינתכם, כפי שהזכרנו בעניין של תנאי הרוח הנדרשים שעשויים לדחות שיעור או להקדים שיעור במפתיע כשנוצרים תנאים מתאימים. זהו כנראה גם החוף העיקרי שבו תגלשו, לכן חשוב כבר בתקופת הקורס להכיר אותו כמו שצריך, להכיר גולשים אחרים שתוכלו להתחבר אליהם ולגלוש איתם ובמידת הצורך לפנות לעזרה ושאלה מאדם מיומן שכבר מכיר אתכם ונוח לכם לגשת אליו – המדריך שמעביר את השיעורים בחוף שבו תגלשו בהמשך.
אבל כמובן שישנם עוד שיקולים. חשוב לבחור במועדון מוכר, בעל ותק וניסיון שמספק לתלמידים שלו את הציוד המתאים למהלכי השיעור. בין אם מדובר בציוד בטיחות כמו קסדה ובין אם המדריך מחזיק עפיפונים שונים המתאימים לתנאי רוח שונים שעשויים להתקיים במהלך השיעורים.
כמו שאומרים תמיד, הבטיחות היא מעל הכל. כמובן שמדריכים ומועדונים מקצועיים פועלים בדרך בטיחותית ככל שניתן, אך צריך לזכור שדברים עלולים להשתבש ותאונות לא צפויות עשויות לקרות בכל ספורט ובכל תחום. לכן מומלץ גם לבדוק האם המועדון מחזיק בביטוח המכסה את התלמיד במקרה של תאונה.
עכשיו הכיף האמיתי מתחיל
נכון, קראתם כאן שלפעמים צריך להמתין לרוח ולתנאים מתאימים, שתצטרכו להתאמן ולתרגל גם לאחר הקורס כדי להיות גולשים טובים, שזהו ספורט אקסטירימי שמצריך זהירות והתנהגות בטוחה. אבל אם צץ אצלכם הצורך לברר לגבי קורס קייטרספינג ולהיכנס לתחום (ושוב ראוי להזכיר שלא נכנסים בשום אופן לתחום ללא קורס) כנראה שהבנתם שמדובר פה בספורט מיוחד שמספק חוויה אדירה ומרגשת כל פעם מחדש. אבל רק שתדעו שכשכבר תהיו אחרי הקורס וכבר בתוך העניינים, תגלו שזה הרבה יותר אדיר ממה שהיה נראה לכם.
אז איך מתחילים? פשוט מאוד. אתם יכולים למלא את הפרטים שלכם בטופס ואנו ניצור אתכם קשר כדי לתת את שאר הפרטים שצריך (אחרי מאמר כזה צריך עוד? 😊) ולעזור לכם להיכנס עם רגל ימין לתחום שהוא חלום.