קייטסרפינג – חופים בארץ
הארץ שלנו אמנם מאוד קטנה, אבל היחס של שטח החופים בה לעומת שטחה נחשב די גדול. יש לנו את הים התיכון מצד מערב שעובר לאורך
Home » ציוד קייט סרף – היכרות עם הציוד הנדרש לכל גולש קייט
לפעמים נדמה לנו גולשי הקייט שאנחנו נראים ומתנהגים כמו סבלים. סוחבים כמויות של ציוד לים ואז רואים גולש גלים שעובר עם גלשן ביד ומבינים כמה ציוד אנחנו צריכים להעמיס איתנו לחוף בכל יום גלישה. אבל כמובן שהתחושה שאנחנו מקבלים מכל סשן גלישה שווה את כל זה.
אם אתם מתעניינים בקייט או שכבר עברתם קורס קייטסרפינג ואתם מתחילים את הצעדים שלכם בתחום, אתם כנראה אולי מעט מבולבלים מכמות הציוד שצריך להכיר ולקנות כדי לגלוש. אם אתם כבר גולשים וסתם בא לכם לקרוא את הכתבה המקיפה ביותר שקיימת ברשת על ציוד קייט סרפינג, יכול להיות שגם אתם תמצאו כאן מידע שיהיה שימושי גם עבורכם.
הקייט עצמו, נקרא בעברית חופה, או בתרגום חופשי עפיפון, חלק מכנים אותו מצנח, אבל רובנו פשוט מעדיפים לקרוא לו בשם הבינלאומי והנפוץ – קייט. הקייט מורכב ממספר פנימיות ארוכות (בידונים), ראשי ומשניים, שניתנים לניפוח ומחוברים ביניהם באמצעות צינורות על מנת לאפשר ניפוח של כולן דרך אותה פיית ניפוח. מערכת הפנימיות יוצרת מהן קונסטורקציה שהיא הצורה של החופה ואת כולן עוטף הבד של הקייט, שאמור להיות מצד אחד חזק מספיק כדי לעמוד בתנאים קשים של שמש, מלח, נפילות, גרירות בחול ומצד שני מספיק קל כדי להקל על התעופה והתנועה של הקייט. הפנימיות והבד שעוטף אותן נקראים בידונים והקייט מורכב מבידון ראשי בחלקו הקדמי (נקרא גם שפת תקיפה) ובידונים משניים שעוברים לאורכו, 0-5 בידונים משניים, תלוי בסוג הקייט וסגנון הגלישה שאליו הוא מיועד. הקייטים מגיעים בצורת שונות של החופה ובגדלים שונים בהתאם לסגנון הגלישה ועוצמת הרוח.
הבר הוא "המתווך" בין הקייט לגולש והוא בעצם ההגה ומערכת השליטה של הגולש על העפיפון. זהו אביזר הציוד המורכב ביותר מבין כל האחרים משום שיש בו מספר נקודות חיבור, חלקים נעים ומערכת בטיחות לשחרור מהיר של הקייט במצבי חירום. הוא מחובר מצד אחד לטרפז שאותו לובש הגולש ובקצה השני מחובר לקייט באמצעות מערכת של חוטים, כאשר האורך הנפוץ ביותר שלהם הוא 22 מטר. רוב הברים הם בעלי 4 חוטים ויש ברים עם 5 חוטים (בגרסה הפרהיסטורית של הקייט הברים היו עם 2 חוטים). באמצע יש את בר האחיזה עצמו שאותו מחזיק הגולש ובאמצעותו הוא שולט על הקייט ויכול להוריד או להעלות את הכוח של הקייט בהתאם לצורך בעזרת מערכת שנקראת די-פאוור.
הטרפז הוא בעצם רתמה/חגורה שאותה מצמיד הגולש אל המותניים שלו ואליו כאמור מתחבר הבר. ישנם שני סוגים של טרפזים. הנפוץ ביותר הוא טרפז מותניים וכשמו כן הוא – "מחבק" את המותניים של הגולש. הסוג השני נקרא טרפז ישיבה ובנוסף לכך שמהדקים אותו באזור המותניים כמו כל טרפז, יש לו גם רצועות שעוברות דרך הרגליים ונצמדות באזור הירכיים של הגולש. הוא מותאם בעיקר לשימוש בקרב מי שסובלים מכאבי גב.
זוהי רצועה גמישה של חבל המצופה בבד או ניילון באורך של 70 ס"מ בערך ויש גם קצרים יותר. הליש מתחבר בקצה אחד לטרפז וקצהו השני לבר. המטרה שלו היא לשמור את הקייט מחובר אלינו כאשר אנו משתמשים במערכת השחרור המהיר במקרי חירום על מנת לנטרל את הכוח של הקייט. כאשר מפעילים שחרור מהיר הבר מתנתק מהטרפז והליש שומר שהקייט לא יברח לנו. גם לליש יש מנגנון שחרור מהיר בקצהו המחובר לטרפז למקרי חירום קיצוניים שבהם גם לאחר השחרור המהיר אנחנו עדיין נמצאים במצב סיכון, עד כדי כך שיש צורך לשחרר לגמרי את הקייט מאיתנו.
עד לא מזמן ניתן היה לדבר בעיקר על שני סוגים עיקריים של גלשנים שעושים בהם שימוש בגלישת קייט סרף: גלשן גלים וגלשן twintip, אך בשנים האחרונות תחום ההידרופוייל גם הוא תופס תאוצה וגם גלשני פויל לקייט הם מאוד נפוצים.
Twintip – זהו סוג הגלשן הנפוץ ביותר והמוכר בקרב גולשי הקייט והרוב המוחלט של מי שנכנס לתחום מתחיל איתו. גלשן טווין טיפ נראה כמו משטח שלרוב עשוי ליבת עץ, לרבים מהם יש גם גרסת קרבון שהיא חזקה ויקרה יותר. אל גלשן הטווינטיפ מחוברות רפידות – "נעליים" שלתוכן נכנסות כפות הרגליים של הגולש ובכך הגולש שומר את הגלשן מחובר אליו גם בזמן קפיצות ותרגילים. מצדו התחתון יש 4 חרבות קטנות שתפקידן לשפר את האחיזה במים ולגרום לגלשן לתפקד טוב יותר. הוא נקרא טווין טיפ, מכיוון שבניגוד לגלשן גלים, אין לו זנב וחרטום אלא המבנה שלו זהה בשתי הקצוות וניתן לגלוש בו באופן זהה לשני הכיוונים. האורך של גלשן טווין טיפ הוא בין 128-150 ס"מ ולעתים גם יותר.
גלשן גלים – לרוב נראה כמו כל גלשן גלים שאתם כבר מכירים, אלא שהוא בנוי באופן כזה שיתאים יותר לגלישת קייט. כלומר חזק יותר כדי לעמוד בלחצים של הגולש כאשר הוא עומד זמן ממושך עליו. אם גלשן הטווין טיפ משמש יותר לתרגילים, קפיצות וים שטוח, הגלשן גלים, בטח כבר הבנתם, נועד לתפיסת גלים ורכיבה עליהם. אך כמו בשאר הדברים בספורט המאוד דינמי הזה, גם בתחום גלשני הגלים אנו רואים התפתחות של סגנונות חדשים ושונים כמו קפיצות ותרגילי פריסטייל עם גלשני גלים.
הידרופוייל – זהו נשק יום הדין בימים של רוחות חלשות. אמנם הידרופוייל לקייט נכנס לתחום בארץ בשנים האחרונות, אך הוא הופך להיות נפוץ יותר ויותר בחופים. הידרופייל הוא בעצם גלשן שאליו מחוברת "חרב" שצדה אחד שלה מחובר לחלק התחתון של הגלשן וצדה השני בתוך המים, כאשר בזמן תנועה חלק מהחרב/כנף עולה מעל פני המים והגולש משייט עם הגלשן בגובה מעל פני המים. נשמע מטורף? מספרים שהחוויה אכן מדהימה ושונה מכל מה שמוכר. הפיתוח הזה מאפשר לגלוש ברוחות חלשות מאוד, לעתים החל מ-8 קשרים בלבד.
הרוב המוחלט של הקייטים הם בעלי בידונים מתנפחים והניפוח שלהם מתבצע בעזרת משאבה. לכל קייט יש בדר"כ במרכז הבידון הראשי פייה שאליה מתחבר הצינור של המשאבה.
נכון שרוב הגולשים לא עושים בה שימוש ויש איזו תפיסה שזה בדרך כלל למתחילים, אבל לא חסרים גולשים ברמה גבוה ובעלי שליטה מצוינת בקייט שכן חובשים קסדה. אסור לשכוח שמדובר בספורט אקסטרים ואסור לשכוח שהראש הוא החלק הכי חשוב ושצריך לשמור עליו. בעת הנפה, הורדה, כשאנחנו על החוף וגם בתוך המים – אנחנו עלולים להיקלע למצבים לא צפויים כמו סלע שלא ראינו, משב רוח שנכנס בהפתעה ועוד. אז כן, הקסדה היא חלק מאוד חשוב מהציוד.
יש 2 סוגים עיקריים של וסטים. אחד מהם הוא וסט ציפה שנועד כמובן לשמור על הגולש תמיד עם הראש מחוץ למים במקרי חירום ויש וסט שנועד להגן על הגולש ממכות בצלעות שנגרמות מנפילות, בדר"כ בגלל תרגילים והוא נקרא אימפקט וסט.
הדבר הכי חשוב בביגוד גלישה, חליפות גלישה וציוד בכלל הוא הצבע. אי אפשר לדעת מתי ניתקל בצלם בחוף. אבל למרות שזהו הדבר החשוב ביותר, יש עוד סיבות לחשיבות שבבחירת ביגוד גלישה נכון, כמו חליפה ארוכה בחורף וחליפה קצרה ודקה יותר המתאימה לעונות המעבר. חלק מהגולשים גם עושים שימוש בנעלי וגרבי גלישה, בעיקר בחופים שבהם יש סלעים וריפים חדים כמו בת גלים בחיפה, כנרת ואילת.
אז כמו שכבר הבנתם, הספורט הזה מצריך הרבה ציוד ויש לא מעט גולשים שמחזיקים גם 2-3 קייטים ויותר ומספר גלשנים לתנאים שונים וסגנונות גלישה שונים. מצד אחד נדמה נראה מהצד בספורט שהוא יקר בגלל כל הציוד שהוא מצריך, כי אם נשווה זאת שוב לגולשי גלים – הכמות והעלויות של ציוד הם רבים יותר עבור מי שעוסק בגלישת קייט. אבל אם נשווה את זה לסוגי ספורט אחרים כמו אופנועי שטח, אופניים שלעתים עולות עשרות אלפי שקלים, סקי שמחייב טיסות והשכרה של ציוד, נבין שביחס אליהם קייט סרפינג הוא לא בהכרח תחום יקר. חוץ מזה שלא חייב, בעיקר בהתחלה, לקנות ציוד חדש מהניילונים. אפשר למצוא מציאות מעולות בשוק היד השנייה בתחום, אך חשוב גם לא לקנות ציוד ישן מדי שעשוי להיות לא בטיחותי. בנוסף החנויות והסוכנים גם הם יוצאים לעתים במבצעים שיכולים להיות משתלמים לציוד חדש ומוכרים גם ציוד יד שנייה ואפשר לקנות ציוד חדש משנתון קודם במחירים משתלמים.
אז כן, גולש צריך לפנות מספיק מקום בבית וברכב וחשוב לעשות צ'ק ליסט של רשימת הציוד גם כשאנחנו מתקפלים מהחוף בסוף יום גלישה כדי שבטעות לא נשכח חלק ממנו, משהו שהוא די נפוץ.
הארץ שלנו אמנם מאוד קטנה, אבל היחס של שטח החופים בה לעומת שטחה נחשב די גדול. יש לנו את הים התיכון מצד מערב שעובר לאורך
קייטסרפינג הוא ללא ספק ספורט אקסטרימי מדהים, אך יש בו פוטנציאל לתאונות ותקלות מצערות. רוב האנשים שעוסקים בקייט בטח נתקלו כבר בכאלה. לטובתנו, לטובת החברים
אז כבר עשיתם את הצעד העיקרי והחשוב ביותר והלכתם לעשות קורס באחד החופים בארץ או בחו"ל. בארץ זה קורה בעיקר בעונות הצפוניות, באביב ובסתיו שבהן
באתר kitesurfer.co.il תוכלו למצוא מידע מקצועי רב שמתעדכן בנושאים שונים כמו יעדים לטיולי גלישה, מידע ציוד קייטסרפניג, בטיחות ועוד נושאים במטרה להעמיק את הידע בתחום לכל מי שמתעניין, למתחילים שרק נכנסו לספורט המדהים הזה וגם גולשים ותיקים ומתקדמים.
בקרוב גם תוכלו למצוא באתר שלנו חנות אונליין עם הכוללת ציוד קייט סרפינג ממיטב המותגים העולמיים המוכרים ובמחירים נוחים.