Home » איזה סוג וגודל קייט אני צריך?
אם סיימתם קורס ואתם מתכוונים לקנות קייט, בטוח שאתם מתלבטים לגבי סוג וגודל הקייט שאתם צריכים ומחפשים לברר ולקבל מידע שיוכל לעזור לכם. אבל לא רק מתחילים מוצאים את עצמם בהתלבטות הזו. גם גולשים מתקדמים מדי פעם מוצאים את עצמם בשלב שהם שוקלים להחליף את סוג הקייט, לעתים בגלל שינוי וגיוון שהם מעוניינים לעשות בסגנון הגלישה, כמו מעבר מאולאראונד לפריסטייל או גלים.
הדגמים השונים של הקייטים מגיעים בשייפים שונים, כמות בידונים שונה ועוד הבדלים נוספים. הבדלים אלו נועדו לתת לקייט מאפיינים יחודיים בהתאם לסגנונות הגלישה השונים. עם השנים שבהם השתפרו הידע והטכנולוגיה בתחום של ייצור קייטים, חלק מהמאפיינים מאפשרים יכולות מתקדמות כמו שחרור כוח, דריפט, מהירות סיבוב ציר, טווח רוחות רחב ועוד.
כשמדברים על סוגי קייטים שונים, ניתן לעשות את ההשוואה על פי סגנון גלישה (פריסטייל, וייקסטייל, גלים וכו') או מבנה קייט (היברידי, C, Bow וכו')
בכתבה הזו נעשה את ההבחנה בהבדלים לפי סגנון הגלישה:
שם קוד לקייט ש"עושה הכל" – ככה הוא משווק. אלא שהדבר לא בדיוק נכון וקייט אולאראונד אכן יכול לשמש לסגנונות שונים וגולשים מאוד מתקדמים יכולים להוציא מכל קייט את המיטב בתנאים שונים, אבל אין קייט אחד שייתן לכם גם דריפט מושלם בגלים כמו שנותן קייט ייעודי לגלים ובנוסף גם יאפשר לעשות תרגילי פריסטייל מתקדמים באנהוק כמו הנדל-פס, משהו שעבורו צריך קייט שנועד ספציפית עבור פריסטייל או וייקסטייל..
אז למי הוא בעצם מתאים? לרוב הגולשים ובעיקר למתחילים. זהו קייט בדרך כלל בעל מבנה חופה חופה פתוח, 3-5 בידונים, בעל יציבות ויכולת הנפה מהירה מהמים. קייטים מסוג אלאראונד בדרך כלל גם יתאפיינו בטווח רוחות רחב ויכולות חידוד טובות. אם אתם מתחילים או שאתם עושים קפיצות ותרגילים בסיסיים בלי אנהוק (שחרור של הבר מההוק של הטרפז) כמו בקרול ופרונט – קייט מסוג אולאראונד יתאים לכם.
,Duotone Evo, Core XR, Cabrinha Switchblade,F-One Bandit Slingshot Rally, Liquid Force NV, Ozone Edge, Crazyfly Sculp
קייט פריסטייל יגיע במבנה C שזה אומר סגור יותר מקייט אולאראונד. זהו קייט שיכול להתאים לגולשים מקדמים יותר ולכאלה שמיצו את התרגילים הבסיסיים ורוצים לעלות שלב במורכבות התרגילים ולהיכנס לסגנון של פריסטייל.
בעבר רוב הקייטים מסוג C המיועדים לפריסטייל התאפיינו בצורה של C סגור ובשנים האחרונות החלו לייצר קייטים לפריסטייל במבנה יותר פתוח – מה שנותן לקייט טווח רוחות טוב יותר והנפה קלה יותר מהמים. קייט C פתוח מתאים לתרגילי פריסטייל כשהגולש עם הבר מחובר לטרפז וגם במצב של הנהוק. כך הגולש יכול להנות גם מקייט עם מאפיינים שתומכים בתרגילי פריסטייל כמו מהירות, ליפט (יכולת הרמה מהירה למעלה), תרגילים שמצריכים פופ – ובמקביל לקבל יכולת חידוד משופרת, טווח רוחות גדול יותר והנפה טובה מהמים, בניגוד לקייט C רדיקלי וסגור. קייט מסוג זה יהיה לרוב עם 3 בידונים.
Cabrinha FX ,Duotone Dice, Core GTS, Slingshot RPM, Crazyfly Tango
וייקסטייל, כמו שהוא נשמע, הוא סגנון גלישה שמזכיר פעילות וייקבורד. הקייט במהלך התרגילים והגלישה יהיה במצב סטטי ויציב, בדר"כ כלל בזוית של 45 מעלות לגולש, גם כאשר במהלך התרגילים בסגנון זה החוטים מעט במצב של ריפיון (Slack). סגנון זה מאופיין בתרגילים באנהוק (ניתוק של הצ'יקן לופ מהחיבור לטרפז) כמו הנדל-פסים וטכניקה גבוהה. קייט שמיועד לגלישה בסגנון ווייקסטייל הוא כזה שהמבנה שלו הוא C רדיקלי, כלומר סגור. קייט כזה יתאים לגולשים מתקדמים בלבד. כאמור זהו קייט בעל מבנה סגור, מה שאומר טווח תחתון נמוך ובנוסף יכולות חידוד נמוכות ברוחות לא חזקות. גם ההנפה מהמים היא קשה יותר מקייטים פתוחים – כל המאפיינים האלו מצריכים שליטה גבוהה וניסיון – מה שכמובן עושה את הקייט הזה כלא מתאים למתחילים. קייט C סגור יגיע בדרך כלל עם 5 בידונים, אך יש כאלה גם עם שלושה.
Duotone Vegas, F-One WTF, Core Impact, Airash Razor, Cabrinha Chaos
בשנים האחרונות אפשר לראות גולשי קייט רבים שנכנסים גם לתחום גלישת קייט-גלים ואפילו כאלה שמתחילים מייד מגלישת קייט עם גלשן גלים. גם בגלישת גלים עם קייט, כמו בסגנונות האחרים, צריך קייט שיהיה בעל מאפיינים מסויימים על מנת לתת לגולש את התמיכה הטובה ביותר שהוא צריך בסגנון גלישה זה כמו זריזות, כוח זמין בעבודה על הגל, יכולת דיפאוור (שחרור כוח) גבוהה וכמובן שיהיה בעל יכולת דריפט גבוהה.
דריפט – היכולת של הקייט לרדת במהירות עם הגולש במורד הרוח מבלי לקרוס בגלל ריפיון במתח של החוטים. גולשי הקייט גלים הרי עובדים על הגל לאורכו תוך ירידה ברוח (דאון ויינד) לפעמים במהירות מאוד גבוהה.
אם תעשו את זה עם קייט ללא דריפט, במצב שתהיו יותר מהירים מההתקדמות של הקייט במורד הרוח, החוטים בבר יהיו רפויים ועל מנת לשמור על הקייט באויר ושלא יפול, תצטרכו "לשחק" עם הקייט כדי להציל אותו, לא משהו שאתם צריכים להתעסק בו במקום להתרכז בעבודה על הגל.
קייט גלים מצריך גם תכונות נוספות כמו מהירות תגובה והוא מגיע בדר"כ עם 3 בידונים.
איזה קייטים מסוג זה קיימים בשוק?
Duotone Neo, Cabrinha Drifter, Slingshot sst, Liquid Force wow, Naish Slash, F-One Bandit S
בסופו של דבר בחירה של סוג קייט אמורה להיות לאחר שעניתם על השאלה: מה הרמה שלי, מה הסגנון שלי או זה שאני שואף להגיע אליו? לא מעט גולשי קייט שואלים את השאלה הזו לא פעם אחת במהלך השנים שהם גולשים, משנים סגנון גלישה וסוג קייט ואפילו מגוונים ומחזיקים קייטים שונים לסגנונות שונים.
אם אתם מתחילים וגולשים על גלשן טווין טיפ, בטח כבר הבנתם שקייט שנמצא בקטגוריית האולאראונד הוא המתאים ביותר עבורכם, אבל גם כאן זה לא כלל ברזל וגם קייט C פתוח או קייט גלים יגיע עם מאפיינים שישלבו תכונות של קייט שמתאים למתחילים כמו שחרור של כוח, יציבות, טווח רוחות טוב, יכולות הנפה מהירה מהמים – דבר שנובע מההתפתחות הטכנולוגית והידע המצטבר עם השנים אצל מפתחי הקייטים.
ההחלטה לגבי גודל הקייט שאתם צריכים לבחור היא פונקציה של מספר פרמטרים כמו המשקל שלכם, סגנון הגלישה, איפה אתם מתכוונים לגלוש (מתייחס לעוצמת הרוח הממוצעת באזור שלכם אם זה אילת/ים תיכון).
אני אישית מאמין ואומר לכל מי ששואל אותי: כל גולש צריך יותר מקייט אחד. תמיד כל גולש יגיע למצב שהוא באובר פאוור או שהרוח חלשה מדי. יכול להיות שתרצו לטייל ביעד כמו ברזיל שהרוח בעונה היא 30 קשר או בזנזיבר שהיא 17 קשר בממוצע בעונה. לכן כדי להנות תמיד ובכל התנאים, גולש קייט צריך 2 קייטים לפחות. יש כאלה שמחזיקים גם שלושה גדלים שונים.
אם נתייחס כרגע רק לגלישה בארץ, קייטים בגודל 9-11 הם הפופולריים ביותר ואלו הגדלים שתראו במרבית הזמן בחופים, כנראה כי הם אכן הכי מתאימים לטווח הרוחות של הארץ ולמשקל של הגולש הממוצע. כמובן שאם אתם אנשים קלים במיוחד תצטרכו קייט קטן יותר ואם אתם כבדים – אז כמובן קייט גדול יותר.
ועכשיו אני אגיד משהו שכנראה רבים לא יסכימו איתי: הרבה, בעיקר מתחילים, מתפתים לקנות קייטים גדולים במיוחד כמו 17 מטר גם אם הם לא שוקלים הרבה מתוך הנחה שככל שהקייט גדול יותר הוא יעבוד טוב יותר ברוחות מאוד חלשות. אם אתם לא גולשים על הידרופוייל, הגודל המקסימלי לקייט בהתחשבות בעוצמת הרוח צריך להיות מקסימום 14 מטר. מעבר לזה בחירה של קייט גדול צריכה להיות פונקציה של משקל הגולש ולא עוצמת הרוח שאתם רוצים לגלוש בה. הרי מתחת לטווח רוח מסויים, לא משנה אם יש לכם קייט 10או 17 – אתם לא תצליחו לגלוש. שיפור הטכניקה ברוחות חלשות בהרבה מקרים יהיה יעיל יותר וכבר ראיתי מקרים שגולש עם קייט 10 גלש טוב יותר מגולש אחר בעל אותו משקל עם קייט 15 כשהם ביחד במים באותו הזמן ברוח חלשה.
בהנחה שאנחנו מדברים על הגולש הממוצע, עם גלשן טווין טיפ וקייט שהוא לא C רדיקלי (רוב גדול מכלל גולשי הקייט בארץ), הטבלה הזו יכולה לתת לכם מושג לגבי גודל הקייט שאתם צריכים:
באתר kitesurfer.co.il תוכלו למצוא מידע מקצועי רב שמתעדכן בנושאים שונים כמו יעדים לטיולי גלישה, מידע ציוד קייטסרפניג, בטיחות ועוד נושאים במטרה להעמיק את הידע בתחום לכל מי שמתעניין, למתחילים שרק נכנסו לספורט המדהים הזה וגם גולשים ותיקים ומתקדמים.
בקרוב גם תוכלו למצוא באתר שלנו חנות אונליין עם הכוללת ציוד קייט סרפינג ממיטב המותגים העולמיים המוכרים ובמחירים נוחים.