בטיחות בגלישת קייט סרף

קייטסרפינג הוא ללא ספק ספורט אקסטרימי מדהים, אך יש בו פוטנציאל לתאונות ותקלות מצערות. רוב האנשים שעוסקים בקייט בטח נתקלו כבר בכאלה. לטובתנו, לטובת החברים שלנו וכל מי שנמצא בסביבתנו בים, אפשר להקטין ולמנוע מקרים כאלה על ידי תשומת לב, מודעות והתנהלות נכונה. בין אם מדובר במתחילים שלא תמיד מכירים את הסכנות והמגבלות, או גולשים מנוסים שגם להם לא יזיק רענון, בכתבה הזו תמצאו הערות, הארות, טיפים ומידע להתנהגות בטוחה בגלישה שנכתבו על ידי גולשים בקבוצת הפייסבוק KSIL – קייטסרף ודיווחי רוח שאכפת להם ורצו לשתף ממה שעלה להם בראש וגם כמובן מהניסיון שלהם ודברים שהם ראו. כמו שאומרים בצבא: הוראות אלו נכתבו בדם, או אצלנו – הוראות אלו נכתבו בבידון מפונצ'ר וחוטים קרועים.

קייט סרפינג בטיחות

מיגון לפעילות קייטסרפינג

לא כולם מייחסים לזה חשיבות ולא כולם משתמשים בהם, אבל בהחלט מומלץ מאוד – קסדה ואפוד מגן (וסט). מדובר כאמור בספורט אקסטרים. אנחנו לא תמיד נמצאים במים. בזמן הנפה, הנחתה, יציאה וכניסה למים, אנחנו נמצאים על החוף ועלולים מכל תקלה שהיא כמו חוט שנקרע, משב שנכנס – לעוף לאנשהו. קסדה יכולה למנוע פגיעה חמורה במקום הכי חשוב – בראש. גם במים אנחנו יכולים להפגע בראש מסלע או אפילו נפילה מגובה. פגיעה בראש יכולה להוביל לאיבוד הכרה ובמים זה עלול להיות קטלני. אם אתם מהקופצים או מתאמנים על תרגילים חדשים – וסט יכול למנוע פגיעות בצלעות כתוצאה מהתרסקות – דבר שהוא גם יחסית נפוץ.

הנפה והורדה של קייט

הנפה והנחתה של קייט הם מצבים בעלי פוטנציאל להרבה תקלות ולכן צריך לשים לב לכמה דברים, גם מצד מי שמחובר לקייט וגם מצד מי שמניף לגולש אחר:

  • כמובן שאתם מתחברים לקייט רק לאחר שאתם יודעים שפרסתם את החוטים כמו שצריך ואם יש ספק תבדקו שוב שאין הצלבות, אולי חוט אחד שכחתם לחבר או שהתבלבלתם בכיוונים. אל תסמכו על זה שתראו את ההצלבות או חוט לא מחובר בעת ההנפה.
  • כשמניפים למישהו את הקייט, לא עוזבים את הקייט עד שהוא סימן שאפשר. גם אם הוא סימן, תנו מבט שאין הצלבות, אולי הוא לא שם לב ובנוסף תוודאו שיש מתח מספיק להניף, גם אם הבחור שמחובר לקייט סימן לכם שהכל בסדר. אולי מדובר במתחיל ולא תמיד הוא ידע לזהות מתי המצב הנכון להתחיל להרים את הקייט.
  • לא להניף או להוריד קייט כשאתם מחוברים לגלשן עם ליש, בין אם מדובר במתחילים עם רולר ליש או גולשי גלים עם ליש. לחבר אותו אחרי ההנפה ולהוריד אותו לפני ההורדה.
  •  בזמן הנפה והנחתה שמרו את היד קרוב לשחרור המהיר לכל מקרה שעלול לבוא.
  • הורדתם קייט? קפלו את הבר כמו שצריך ושימו אותו מתחת לקייט. כל נגיעה של מישהו בבר שלכם יכולה לגרום להצלבות שעלולות לסבך אתכם בהנפה הבאה.

קייט סרפינג

שחרור מהיר

אם אתם מתחילים, או שקניתם קייט חדש או משומש, וודאו שמערכת השחרור המהיר תקינה. עשו ניסוי בחוף פתוח. למתחילים כדאי לתרגל את זה כמה פעמים במקום פתוח או מים רדודים כשהרוח חלשה, כדי שהפעולה תכנס אוטומטית לראש )כבר קרה שמתחילים נקלעו למצב מסוכן ובאותו רגע מהשוק או סיבה אחרת לא ניסו או הצליחו לבצע שחרור מהיר(. לכאלה שקנו קייט )לא משנה אם חדש או יד שנייה(, תעשו בדיקה של השחרור המהיר, אפילו רק בשביל השקט והביטחון ושאתם יודעים בוודאות שהשחרור מהיר בקייט שלכם עובד תקין.

אותו דבר לגבי השחרור של הליש עצמו מהטרפז. תרגלו כמה פעמים שחרור שלו (לא כשהקייט מחובר אליכם…). ותעשו טובה, אם אתם לא עושים הנדלפסים (ורובנו הגדול לא עושים) – אין שום סיבה שהליש יהיה מחובר בצד האחורי של הטרפז. גם הגישה אליו קשה במידת הצורך כי הוא מאחורי הגב, וגם מכיוון ששם הוא זז מצד לצד ולא בטוח שתדעו איפה הוא בדיוק נמצא כשאתם צריכים אותו באמת. לכן עדיף לחבר את הליש שמחבר בין הקייט לטרפז במיקום קבוע, בדרך כלל באזור המתניים ועדיף בצד של היד החזקה שלכם. כך הוא תמיד נמצא באותו מיקום שאתם יודעים אותו והתפעול שלו יהיה פשוט מאוד.

התחשבות בתנאים

תהיו צנועים. תדאו לדעת ולהודות מתי יש תנאים שלא מתאימים לכם עדיין אם אתם מתחילים או לא מתאימים באותו רגע גם אם אתם מתקדמים. תהיו גם במודעות עם הסביבה מבחינת התנאים של הרוח והים. הגעתם לחוף והרוח 25 קשר, אתם לא ברמה ממש גבוה, יש לכם קייט 10 בלבד ואתם שוקלים 60 קילו? שחררו. תתאפקו. לא נכנסים לגלוש בכל מצב. היום לא מתאים לכם? שבו עם חברים, תסתכלו על גולשים אחרים. רק אל תכניסו את עצמכם למצבים בעלי פוטנציאל לסכן את עצמכם או את הסביבה, זה פשוט לא שווה את זה ולא משנה כמה בא לכם לגלוש כרגע.

התחשבות בתנאים צריכה כמובן לבוא גם מצד גולשים ותיקים ולא רק חדשים. תנאים הם לא רק תנאי הים והרוח, אלא גם המצב הגופני שלנו. כשמדובר בספורט עם המון אדרנלין, לא תמיד אנחנו שמים לב לכך שהגוף כבר מתעייף במהלך הסשן. לכן אל תגלשו עד הרגע שאתם מותשים. תשאירו כוח ספייר למקרה שתצטרכו לשחות או לחלץ את עצמכם. מי שעשה חילוץ עצמי בעומק או נאלץ לשחות המון בחזרה לחוף, יודע שזו משימה שלוקחת הרבה אנרגיה וכוחות ובכלל השתדלו לא לגלוש במרחק כזה שאתם לא מסוגלים לחזור אותו בשחייה. אותו דבר לגבי המצב הפיזי שלכם לפני הכניסה למים. הגעתם לחוף אחרי יום מתיש, אתם עייפים, קצת חולים? תשקלו לוותר על היום, או לפחות לגלוש בסביבות הספוט ולא בעומק. צאו מהמים לפני שכבר מתחיל ממש להחשיך. למצוא אתכם בחושך בתוך המים אם הסתבכתם יהיה קשה במקרה כזה. השתדלו להמנע מלגלוש בקייטים בצבע כחול שעלולים להראות כמו הצבע של הים ובכך יהיה קשה יותר לזהות אתכם כשאתם בעומק עם הקייט במים.

שמור מרחק

זה אף פעם לא נעים כשמישהו נמצד אליך (בגלישה, כן?). לכן תנו ספייס, מעבר לכך שזה יכול להגמר לא טוב. אל תסמוך על זה שמי שאתה נמצד אליו יסתכל אחורה לפני שהוא יחליף צד ויעיף את הקייט לכיוון שלך. יכול להיות גם שהוא לא רוצה להכנס כל כך עמוק וירצה להסתובב ומי שנמצד אליו מפריע. אותו דבר לגבי גלישה לכיוון החוף. אל תדחקו בנאדם עד לנקודה של החוף ובכך להפריע לו להסתובב. בכל מקרה, תמיד תשאירו מרווח תגובה למקרה של תקלה שתצוץ ותסבך את העניינים אם נצמדתם למישהו והכנסתם אותו אתכם לצרה או שהוא אתכם. כשמדובר בגולש סטרפלס או הידרופוייל הקפידו עוד יותר על שמירת מרחק ממנו. היכולת לשנות כיוון בזווית קיצונית היא נמוכה יותר והם גם צריכים להסתובב חזרה לים מרחק רב יותר לפני ההגעה לחוף כשהם גולשים לכיוונו, מעבר לכך שגולשי קייט גלים "זורקים" יותר את הקייט מקצה חלון לקצה השני וגם כאן אל תסמכו על זה שהם יסתכלו אחורה לפני שהם יעשו את זה.

הקפדה על שמירת מרחק לא מתייחסת רק למצב שאתם בתוך המים. הרבה מההסתבכויות קורות דווקא על החוף. כשאתם מניפים, שימו לב אם מישהו אחר לא מתכוון בדיוק להניף או להנחית יחד איתכם כשהוא צמוד אליכם. אם אתם עם הקייט באויר, תתרחקו מקייטים אחרים ובכלל על תעמדו "כמו נר" יותר מדי זמן עם הקייט באויר על החוף ותפריעו לאחרים. כנסו למים ברגע שהרמתם קייט לאויר והורידו אותו ממש ברגע שיצאתם מהים.

קייטסרפינג

תן מבט

תמיד תסתכלו לכל הכיוונים לפני כל שינוי שאתם מבצעים. מחליפים כיוון? קודם תנו מבט לכיוון שאליו אתם מתכוונים לפנות. גם אם אתם זוכרים שלא היה אף אחד באזור שלכם, אי אפשר לדעת מאיפה יצוץ גולש. מתכוונים לקפוץ או לעשות תרגיל? כמובן חוץ מלוודא שאין מישהו לפניכם במורד הרוח, תסתכלו גם לצד, אולי הוא מתקדם במהירות לכיוון המסלול שלכם. אל תסמכו אף פעם על הצד השני שהוא רואה אתכם, ובכל זאת – להסתכל לכל הכיוונים ולמנוע תאונה לפני כל שינוי כיוון או קפיצה, זו אחריות שלכם.

גלישת קייטסרפינג בספוט חדש

הגעתם לספוט חדש שזו הפעם הראשונה שלכם בו? תתייעצו עם המקומיים לגבי דברים שחשוב לדעת על החוף ואל תסתפקו רק בלהסתכל בעצמכם. בכל חוף יש את הסלע ההוא שמבצבץ מדי פעם מהמים ורק המקומיים מכירים אותו ויודעים איפה הוא נמצא, נקודה שיש בה הסתרה או אזור שעדיף לא לעבור אותו כשגולשים, נקודה שאפשר לצאת אם יורדים ברוח ועוד. בקיצור, בירור קטן עם המקומיים פעם ראשונה כשאתם בספוט חדש יכולה למנוע מכם להיכנס למצבים לא רצויים.

חילוץ עצמי

חילוץ עצמי הוא דבר שכל גולש קייט חייב לדעת ולתרגל עוד לפני שיקלע למצב שבו הוא יצטרך לבצע אותו. יכולות להיות סיבות רבות לכך שתצרכו לעשות חילוץ עצמי כמו תקלה בציוד, הרוח נפלה, החלטתם לשחרר את השחרור המהיר כשאתם בתוך המים או במקרה שאתם עולים על סירת חילוץ. תרגול של חילוץ עצמי עושים כשהרוח חלשה.

מצב של חילוץ עצמי לא חייב להיות רק במקרה של תקלה בציוד או רוח שנפלה. חילוץ עצמי יכול לקרות גם במקרים של הסתבכות עם קייט של גולש נוסף או חפצים בתוך המים כמו מצופים שמחוברים לקרקעית עם חבל )כמו אלו שקיימים צמוד לספוט באילת(. במקרה כזה סיכוי גבוה שהחוטים שלכם יסתבכו ויתלפפו סביב חוטים של קייט אחר או המצוף ולכן גלישה עם סכין היא חובה. הסכין צריכה להיות במיקום קבוע ונגיש שתשלפו אותה בקלות )אפשר גם לתרגל את זה על יבש( הסכין היא למקרה חירום. במידה והסתבכתם במצוף או משהו דומה ואתם מרגישים שאתם לא שולטים על העניינים ב-%100 ,אל תחכו שהעניינים יסתבכו ותאלצו להשתמש בה. שחררו את הציוד מכם כמה שיותר מהר. שום ציוד שבעולם לא שווה את החיים שלכם.

סרטון שמסביר איך לבצע חילוץ עצמי

זכות קדימה

אם יש דבר שאפשר לומר בביטחון שרוב גולשי הקייט לא באמת מכירים זה את חוקי זכות הקדימה, למי מפנים, מתי מרימים את הקייט ובאיזה מצב. השקעה של כמה דקות בכללים תפתור את העניין. אבל הדבר הכי חשוב הוא שתמיד תצאו מנקודת הנחה שהגולש שבא מולכם לא מכיר את הכללים, אז שמרו מרחק, ואם אתם כבר קרובים שימו את האגו בצד ותהיו אתם אלו שתפנו את הדרך, מומלץ גם לסמן לגולש מולכם לאן אתם פונים, כדי שלא תפנו שניכם לאותו מסלול התנגשות, עד שיגיע המשיח וכולם ידעו לשנן את כללי זכות הקדימה בעל פה.

בסוף המאמר תוכלו לצפות בסרטון המסביר על זכות הקדימה בגלישת קייטסרף. תקדישו לו כמה דקות, זה יעשה את החיים של כולנו לקלים יותר במים כשאנחנו גולשים יחד.

הכל טוב? תן סימן

בדרך להצליח לבצע את התרגיל שסימנתם לכם כיעד הבא יש הרבה נפילות וגם כאשר אתם שולטים בו, כשעושים תרגילים – התרסקויות הן בלתי נמנעות. שבירה של צלע, פגיעה בברך ועוד פציעות יכולות לקרות מהתרסקויות על המים. לכן לא עושים תרגילים ועובדים על תרגילים חדשים אם אתם לבד בחוף או אם אף אחד לא רואה אתכם. חטפתם התרסקות והכל טוב? תרימו יד – זהו סימן ידוע בחו"ל )בארץ פחות( לכך שהכל בסדר. לא הרמתם יד? זה סימן לחברים שלכם בחוף להתחיל לרוץ לכיוון שלכם. ראיתם קייט במים שנראה לכם שהוא יותר מדי זמן שם? תבדקו שהכל בסדר עם הגולש.

גלישה מעל הספוט

אם אתם מתחילים ועדיין לא שולטים לחלוטין בחידוד, דואגים שייפול לכם הקייט ולא תצליחו להרים אותו או שהגלשן יברח לכם ולא תצליחו להגיע אליו, או שאתם מתקדמים יותר ועובדים על תרגילים ועלולים להסתבך חלילה– גלישה מעל הספוט יכול להיות פתרון, מכיוון שאתם תגררו לאזור עם גולשים שיכולים לעזור לכם. אם אתם למטה ברוח לעומת שאר הגולשים ותסחפו, כנראה שיהיה קשה יותר להגיע אליכם במקרה שתצטרכו ולא בטוח שישימו לב אליכם.

ליש

הרוב המוחלט יגידו לכם כשתשאלו אותם על ליש – להוריד אותו מייד ועדיף לאבד בורד מאשר לשכוח איפה שמת את המפתחות של האוטו כי איבדת את הזכרון בגלל גלשן שנכנס לך בראש. אבל ברור שזה לא יגרום לכל המתחילים לחלוטין להפסיק להשתמש ברולר ליש ויש כאלה שיגידו שלהתחלה אפשר להשתמש ברולר ליש כדי שלגולש יהיה יותר בטחון ובכל מקרה לשאוף להיגמל ממנו כמה שיותר מהר. לכן אם אתם מתחילים, תתאמנו הרבה על גרירות לגלשן. זה לא כזה כיף והרבה נמנעים מזה, כי עד שיש תנאים מעדיפים להתאמן בגלישה ולנסות להתקדם. אבל עם כל הרצון להתמקד רק בעלייה על גלשן, זה בסופו של דבר משתלם להשקיע באימון של בודי דראגינג ותגלו שקולטים את העניין די מהר.

למרות האזהרות החלטתם שאתם כן משתמשים ברולר ליש? לא לעשות את זה בלי קסדה ולא בימים שהים גבוה. גם ככה בימים כאלה הסיכוי לאבד גלשן נמוך יותר כי הוא יחזור מהר יותר לחוף. כמובן גם לחבר אותו רק כשאתם מתחילים בווטרסטארט ולנתק מייד כשיורדים מהגלשן. לא להיות מחוברים אליו כל עוד אתם בחוף ולא במים.

סרטון שמסביר איך עושים בודי דראגינג:

קפל חוטים

אין שום סיבה שהחוטים של הבר שלכם יהיו פרוסים כל זמן שהקייט שלכם מונח על החוף. הרבה דברים יכולים להסתבך כשכמה ברים שמחוברים עליהם חוטים באורך של עשרות מטרים פרוסים לאורך החוף ולפעמים גם מספיק בר אחד פרוס בשביל שיקרו תקלות. אם זה הפרעה לקייט אחר שרוצה להניף ובזמן ההנפה החוטים שלכם מפריעים ומסתבכים בשלו, אם זה מצב שמישהו אחר הזיז לכם את החוטים וכשתרצו להניף תגלו שיש לכם הצלבה ולא חסר עוד דוגמאות לדברים שיכולים להסתבך כולל איזה טרקטורון או ג'יפ שיעלה לכם על החוטים או מתרחצים בחוף שגם עלולים להסתבך בחוטים שלכם ולהיפגע.

וואלה רעיון – משרוקית

חלק מגלישה תחת הקפדה על בטיחות ומודעות לבטיחות היא להיעזר באביזרים שיכולים לעזור לנו במקרה שחלילה נכנסנו לאיזו צרה כלשהי. לא מדובר בהכרח באביזרים שהם יעודיים וחלק בלתי נפרד מציוד חובה כמו סכין לחוטים. טלפון בתוך נרתיק אטום כשאתם נמצאים בספוט לבד או בדאון ויינד הוא דוגמה אחת. משרוקית יכולה להיות גם אביזר בטיחות מעולה. במידה ואתם בצרה ואין לכם אפשרות לסמן ו/או לצעוק כך שישימו לב אליכם, משרוקית שמחוברת אליכם יכולה להיות מאוד שימושית. ישנן משרוקיות חזקות שמיועדות למצבים כאלה ואם תשתמשו באחת כזו בעת הצורך אין ספק שזה ימשוך תשומת לב לכיוונכם. אפשר למצוא כאלה בחנויות לציוד מחנאות או באיביי.

ועוד כמה טיפים קטנים לבטיחות בקייטסרפינג

  • לא לעשות תרגילים צמוד מדי לחוף, בטח לא כאלה שמשלבים קייטלופים. תשמרו מרחק כך שבמקרה ולא הכל הולך חלק, לא תמצאו את עצמכם בתוך איזה אוהל של משפחה על החוף.
  • לא לבהות בקייט. יותר חשוב שהעיניים שלכם יסתכלו על מה שקורה סביבכם. אם אתם מתחילים, תרגלו הרבה בחוף פתוח ונקי מאנשים שליטה על הקייט מבלי להסתכל עליו. מלא פעמים מתחילים כמעט הורידו גולשים אחרים כי הם שעשו וואטר-סטרט כשהעיניים שלהם מסתכלות רק על הקייט ולא מסביב.
  • שימו לב תמיד למה שמתרחש סביבכם, גם בשביל עצמכם וגם בשביל הסביבה.

סרטון שמסביר את עניין זכות הקדימה בגלישת קייטסרף

אולי יעניין אותך גם:

פרננדו פרננדז – נצחון הרוח

https://www.youtube.com/watch?time_continue=147&v=QqogMnBHano ההליכה אל הקצה ומתיחת הגבולות היא חלק בלתי נפרד מההתעסקות בספורט אקסטרים. זו הסיבה שאנחנו מעריכים ואפילו מעריצים ספורטאים וגולשים שמציגים ביצועים מרשימים ויכולות

לכתבה המלאה »

עקבו אחרינו גם בעמוד הפייסבוק

עשו לנו לייק בעמוד ועקבו אחרי תחזיות, דיווחים,עדכונים ותוכן איכותי גם בפייסבוק

סגירת תפריט